Hvad er det lige Linux er?

(Hvad er forskellen på en Linux Desktop og en Linux Server?)

Introduktion

Jeg vil ikke gå ind i selve historien bag Linux. Hvis folk er interesserede, så kommer historien bag en anden dag.

Linux er en bred term der oftes bruges til at beskrive hvad Ubuntu, Linux Mint og mange andre Linux distributioner er. Men hvad er Linux rent faktisk?

Jeg plejer at sammenligne Linux med en bil, forstået på den måde at Linux for sig selv - ganske simpelt er selve motoren i bilen. Uden en motor kommer man ikke frem. Hvad en Linux distribution så er, er så resten. Det er hjulene, dørene, vinduerne og alt andet der gør at motoren (også kaldet Linux kernen) kan bruges i praksis.

Så med andre ord, det som de fleste folk henvisser til når de bare siger Linux. Er rent faktisk en Linux distribution, en samlet pakke. Der indeholder alt man behøver for at få en computer eller server op at køre.

Der findes som udgangspunkt to slags former for Linux distributioner. Som har hvert deres hovedformål. (Ligesom at der findes personbiler, lastbiler og varevogne.)

Desktop (skrivebords brug) og Server (server brug) kan henholdvis tænkes på som værende, personbil til privat brug (Desktop) og en lastbil (Server) til tunge og logistiske opgaver.

Linux til Desktop

(Linux distributioner til normalt computer brug.)

En Linux distribution som er bygget for normal PC-brug, er ofte kaldt en Linux (Desktop) distribution. Formålet med en distribution der er bygget specielt til PC-brug, er at gøre det så nemt som muligt for brugeren at komme i gang med det samme. Man kunne sagtens selv starte helt fra bunden af, vælge de værktøjer man vil have m.m så man kan bygge sin helt egen "bil". Men det kræver også rigtig meget arbejde. Hvad netop er grunden til at man i stedet kan hente en Linux distribution, som allerede har en helt samlet pakke af de ting man behøver. Præinstalleret programmer, værktøjer og meget mere.

Termer brugt inden for Dekstop distributioner

Der findes et par termer som er vigtige at vide. Hvis man en dag vil udforske sine muligheder. Man kan sagtens senere hen udskifte nogle af de her dele, som hvis det var Lego-klodser. Forstået på den måde at falder du over noget som du synes ser spændende ud. (Det ændre måske udseendet på ikoner, vinduer eller måske sågar hvordan systemet opføre sig.) Så kan du skifte de dele ud.

Af nogle af de "Lego-klodser" der findes vil jeg nævne de mest brugte her.

Desktop Environment (DE)

Fordansket: Skrivebordsmiljø

Elementary OS

(Skærmbillede af Elementary OS)

Et DE er en samling af alle komponenterne du behøver for at få en computer op at køre. Den har et program til at styre dens vinduer på skærmen. (Kaldt en WM.) Et program til at styre Login skærmen. (Også kaldt en DM.) Samt normalt en liste over præinstalleret programmer. De programmer kunne eksempelvis være en e-mail klient såsom Thunderbird, Google Chrome til at gå på Facebook med, samt mange andre programmer. Udover det, så bestemmer distributions DE det mere grafiske. Hvordan eksempelvis ikoner ser ud, hvordan den håndtere genvejstaster og meget mere.

Window Manager (WM)

Fordansket: Vindue manager

Elementary OS

(Skærmbillede af Elementary OS i brug)

En WM's opgave er at styre dine "vinduer" på skærmen. De programmer du har åbnet på computeren, skal kunne finde ud af hvad der sker hvis du eksempelvis flytter et program ud til kanten af skærmen. Det samme gælder når du eksempelvis gør vinduet større eller mindre, lukker vinduet eller minimer det.

Ligesom at der findes forskellige gearkasser i en bil, så findes der også forskellige WM's. Nogle er utroligt simple, imens nogle andre automatisk laver 4 lige store vinduer alt efter hvordan du trækker i dine programmer på skærmen.

Som kan ses på billedet, så bruger min valgte distribution: Elementary OS. En WM som hedder Mutter(Gala). Men ligesom at der findes et utal af forskellige mærker af biler, så findes der også et utal af forskellige WM's.

Ud af dem kan der bl.a. nævnes:

Flubox cwm Compiz Mutter(Gala)

Display Manager (DM)

Fordansket: Skærm manager, eller også kaldt en log ind manager

Elementary OS

(Skærmbillede af Elementary OS - Log ind skærm)

En DM (eller også kaldt en Login Manager) styre hvordan brugere logger ind på computeren. Det er det første du ser når du starter din Desktop Linux distribution op. Den har også det formål at vise en skærm for brugeren, for at kunne logge ind igen efter at man vækker sin computer op fra dvale. Eller hvis man forlader sin computer i længere tid.

Ud af mange DM's kan der bl.a. nævnes:

LightDM LXDM SDDM XDM

Linux distributioner for Desktop brug

Der findes rigtig mange distributioner derude som fokusere på Desktop brug. (Skrivebordsmiljøer som jeg kalder dem.) Ud af de mest kendte kan der bl.a. nævnes:

Den Linux distribution jeg vil anbefale nybegyndere generelt, og det gælder ikke som sådan kun til Desktop brug, men også til Server brug. Vil være Linux Mint, til sidst i artiklen vil jeg begrunde mit valg noget mere.

Linux til Server

(Linux distributioner til server brug. Hjemmeside-server, fil-server m.m.)

Linux Terminal

(Skærmbillede af en Ubuntu Server som jeg er logget på eksternt.)

Der hvor en Linux distribution lavet til server brug, virkelig adskiller sig. Er at den ikke har alle de grafiske brugerflader som en Linux Desktop computer har ud af boksen. Det vil sige at der kun er en Terminal som man kan bruge.

Med andre ord, så har den det absolut minimum for at køre et styresystem. Og det er helt med vilje. For der er ingen grund til at bruge resourcer på en grafisk brugeflade, når det ikke behøves. Men det kræver jo så at man selvfølgelig har lært at bruge terminalen.

For at kunne finde rundt i en Terminal. Bruger man kommandoer, såsom cd som går til en mappe på systemet. Med andre ord, du giver i form at tekst maskinen kommandoer - og den udføre så den opgave den har fået. Da computeren ikke skal vise en grafisk brugerflade, betyder det også at der bliver sparet både strøm. Men også resourcer i form af RAM og CPU-kræft.

Hvad er en Server?

En Server er en betegnelse for et stykke software, som "servere" noget indhold når en person beder om det. Det kunne eksempelvis være en hjemmeside, eller en server med film på. Dataen får man så (oftes) ude fra, på en anden computer.

Der hvor en Linux Server distribution udskiller sig fra en normal Linux Desktop distribution, er at programmerne såvel som opsætningen er optimeret til server brug. Der er ofte sågar genveje, hvor man kan skrive en kommando - i stedet for 5 for at gøre én ting.

Mange Linux distributioner som gør sig i Linux til desktop brug, har også en server udgave af deres system. I princippet kan man sagtens installere en grafisk brugerflade på en server, eller slette en grafisk brugerflade på en desktop PC. Men det vil ikke give ret meget mening.

Men hvor skal jeg så starte?

(Skal jeg vælge Desktop eller Server?)

Jeg siger altid at folk skal starte ud med en Desktop variant af Linux. Da det klart er det nememste at komme i gang med. Da man så har en grafisk brugerflade at lege med og udforske.

Og hvilken distribution skal man så vælge første gang? Jeg foreslår altid Linux Mint. Der er rigtig god hardware support og så er det faktisk bygget på Ubuntu. Hvad gør at chancen for at du kan finde præcis det program du ønsker er ret høj.

Om du vil bruge Linux Mint til server, desktop brug eller måske begge dele. Er helt op til dig selv, men det altid et godt sted at starte. Det dejlige ved Linux er, at man ikke er låst fast til kun en måde at tænke på eller bruge det på. Man kan sagtens bruge en server som desktop, eller en desktop som server. Det handler kun om hvordan du sætter Lego-klodserne sammen.